Când doi tineri se iubesc şi vor să nu se mai despartă în veci, n-au decât să facă baie-n mare, în această noapte, chiar şi câteva clipe, şi pot fi siguri că dragostea lor îi va lega toată viaţa.
Pe 23 iunie, după apusul soarelui, se culeg 9 flori de măslin, se pun într-un lighean cu apă (mai bine să fie de izvor) şi se lasă în timpul nopţii, expus influxurilor astrale. Dimineaţă în zori, se va urmări desenul format: acesta corespunde iniţialelor viitorului soţ.
Pe o foaie de hârtie se vor scrie, numărându-le, întrebarile la care se aşteaptă răspuns din partea cerului şi se pun apoi sub pernă. Se vor face apoi bilete cu "Sfântul Ion spune da" şi tot atâtea cu "Sfântul Ion zice nu". Se amestecă bine biletelele şi se pun într-un vas de teracotă ce va fi aşezat afară, în timpul nopţii. Dimineaţa, la sculare, se ia hârtia cu întrebări, se citeşte numărul 1 şi, cu o mână, fără să se privească în partea aceea, se ia un biletel, aflând astfel răspunsul. Se procedează astfel, până ce se termină biletelele şi întrebările.
La miezul nopţii (ora unu, dupa ora legală în vigoare) se culege o mână de frunze de sporis, în timp ce se rosteşte următoarea invocaţie: "Te iau în numele lui Aniel, Ariel, Vehnel, Rehael, Umabel, Manakel, ca să mă faci iubită de X". Se adună frunzele într-o batistă care n-a fost folosită (de in, mătase, bumbac), albă şi se va ţine 21 de zile într-un loc ferit de lumina directă şi aerisit. După terminarea perioadei amintite, se fărămiţează frunzele, nedesfăcând însă batista, până devin foarte mărunţite. Se deschide, în sfârşit, batista şi se trece acest praf de frunze pe mâini, pe la încheietura mâinii, pe faţă, stând afară, în aer liber (mai bine pe o pajişte unde, apoi, se va îngropa batista).
În noaptea de Sânziene, femeile pornesc în plină noapte spre locuri ştiute numai de ele pentru a aduna ierburi de leac şi descântece. Multe din florile si ierburile care se culeg în această zi, se duc la biserică, cu credinţa că vor fi sfinţite şi prin aceasta vor fi curăţite de influenţele negative ale Rusaliilor (un fel de zâne rele ale pădurilor). Numai astfel, se zice, vor fi bune de leac.
Alături de funcţia de apărare, Sânzienele erau socotite uneori de tinerele fete şi un mijloc de a-ţi afla ursitul, cât şi timpul când se vor mărita. Cununile bărbaţilor, împletite în formă de cruce, iar cele ale fetelor în formă de cerc, sunt aruncate pe casă. Dacaă jerbele se opresc pe acoperiş, e semn de nuntă, iar dacă nu, ursitul sau ursita mai trebuie aşteptaţi.
Sânzienele reprezintă un prilej de întâlnire a tinerilor ce doresc să-şi unească destinele, o sărbătoare a iubirii, cinstită cum se cuvine, cu cântec şi joc. În ajunul Sânzienelor, fetele si băieţii care urmează a se căsători se adună spre seară în sat. E veselie, voie buna şi toată lumea e cu sufletul deschis. Se ţin bâlciuri cu tiribombe şi căluşei. Flăcăii aprind ruguri . . Se alege „Drăgaica“. Este propusă una dintr-un grup de 7 fete. Ea trebuie să fie cea mai frumoasă, cea mai cuminte şi cea mai bună dintre fetele satului..
Ceremonialul cuprinde apoi întreg satul. Gospodarii primesc câte un spic de grau, pe care îl aşează pe grindă, în şură. Ei speră ca până la acea înălţime să li se adune grânele. Bătrânii vorbesc că în noaptea de Sânziene, ielele se adună şi dansează în pădure. Cine le vede rămâne mut pentru totdeauna sau dămblăgeşte. Tot ei cred că cine nu respectă Drăgaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri înnecat ori fulgerat. În popor se spune ca fetele care vor să se mărite repede trebuie să se spele cu rouă. Însă, pentru ca acest scăldat ritual să aibă efectul scontat, se respectă anumite condiţii: în zori, din locuri necălcate, babele strâng roua Sânzienelor într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storc într-o oală nouă. În drum spre casă, ele nu vorbesc deloc şi mai ales nu trebuie să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea sunt împlinite, cine se spală cu roua respectivă va fi sănătos şi drăgăstos peste an. Femeile măritate pot face şi ele acest ritual, ca să fie iubite tot anul de soţ şi să aibă copii frumoşi şi sănătoşi. |